Türkiye'de Sürdürülebilir Su Yönetimi ve Altyapısına Yönelik Proje Fırsatlarının Belirlenmesine Yönelik Danışmanlık Hizmetleri
Projenin amacı, AFD'ye farklı sektörlerdeki sürdürülebilir kalkınma projeleri için finansman ve yatırım planlaması konusunda danışmanlık hizmeti sağlamaktır. Görevin amacı, Türkiye'de sürdürülebilir su yönetimine ilişkin mevcut durum hakkında kapsamlı bir GAP analizi ve iyileştirme önerileri sunmaktır. Politikalar, yönetmelikler, kurumlar ve uygulama gibi mevcut kilit unsurların değerlendirilmesi, başta AB'ninki olmak üzere uluslararası sürdürülebilir su yönetimi politika çerçevesine uyum ve uygulama düzeyine ilişkin bir değerlendirmeler yapılmıştır.
Görev kapsamında personeliniz tarafından sağlanan gerçek hizmetlerin tanımı:
Sürdürülebilir su yönetimi (örn. tatlı su kaynakları, sulak alanlar, vb.) ve altyapı (örn. atık su arıtma, sulama) ile ilgili ulusal eylemler ve uluslararası ve AB gündemi karşısındaki boşluklar
AB Direktifleri, tüzükleri ve stratejileri çerçevesinde AB'nin atmayı planladığı adımlar, perspektif boşlukları ve Türkiye'ye etkileri:
AB Yeşil Mutabakatı
2030 Biyoçeşitlilik Stratejisi
Çiftlikten Çatala Stratejisi
Su Çerçeve Direktifi ve yönetmelikleri (Yeraltı Suyu Direktifi, Çevresel Kalite Standartları Direktifi, Taşkınlar Direktifi)
AB Döngüsel Ekonomi Eylem Planı, Suyun Yeniden Kullanımı Yönetmeliği
Sürdürülebilirlik için Kimyasallar Stratejisi
Diğerleri, örneğin; Suyun Yeniden Kullanımı Yönetmeliği, Kentsel Atık Su Arıtma Direktifi, Arıtma Çamuru Direktifi, Endüstriyel Emisyonlar Direktifi, Düzenli Depolama Direktifi, Düzenli Depolama Direktifi, vb.)
Suyun iklim-akıllı yönetimi; iklim değişikliğine uyum ve iklim değişikliğinin etkilerinin en aza indirilmesi/önlenmesi
Gibi yeni kavramlar: “Çoklu Su”, ‘Dijital Su’ ve ‘Hibrit Gri ve Yeşil Altyapılar’, akıllı Hibrit Gri-Yeşil Altyapılar (HGGI) ve Doğa Temelli Çözümler (NBS) kombinasyonları, döngüsel ekonomi yaklaşımı.
Sürdürülebilir sulama
Altyapı, örneğin; su iletimi, atık su arıtma